”Hvad är det för skit som ligger där” – ett 150 års jubileum

Mellan åren 1827 och 1864 påträffades alla de tre guldhalskragarna. Fyndet vid Färjestaden gjordes år 1860. Se nedan länk till en längre artikel om detta fynd. I denna artikel, skriven av Jan Peder Lamm, beskrivs som att ” Färjestadskragen får nog anses som det förnämsta av alla de fina konstsmiden som i vårt land finns bevarade från folkvandringstiden”. Och ”skiten som han (upphittaren) syftade på i rubriktexten visade sig vara ”det mest utsökta och värdefulla fornfynd som veterligen någonsin kommit fram ur den öländska jorden.”

Dessa halskragar, tillverkade av renaste guld, vet vi fortfarande mycket litet om. De har gett oss en serie frågor som vi inte har något svar på, som: Var och när är de tillverkade?, Varför har kragarna denna form?, Varför och i vilket sammanhang har de begravts?, Av vem och i vilka sammanhang har de burits? Vad betyder detta myller av figurer som finns på dessa kragar av rent guld?

Frågan är också: hurdan är relationen till de personer som har burit dessa guldhalskragar och till dem som vi finner offrade eller till de personer som utförde offren vid Finnestorp?

Nedan länk till Ölandsbladet och ett foto på Färjestadskragen. 

http://www.olandsbladet.se/index.php?id=15314&placid=6&template