Vid schaktgrävningen i oktober (2010-10-13) grävdes för första gången ett längsgående schakt mellan bäcken och odlingsmarken i öster. Ut på den tuviga våtmarken – bar det iväg. En våtmark som nu präglades av frostnupna grästuvor. Med grävmaskinen från Björns Schakt visade vår förare Alf sin skickliga sida. Han tog den flera ton tunga grävmaskinen från odlingsmarken på Trävattna-sidan och sedan vidare ut över våtmarken. Ut tågade vi ända fram till bäcken. Med största lugnt förde han den larvförsedda maskinen över tuvorna. Tryggt tuffade maskinen fram över den våtmark som vi aldrig tidigare hade undersökt på något vis överhuvudtaget.
Första schaktet grävdes vid bäcken och direkt norr om forsknings-rutan som vi grävde under åren 2008-2009. Försiktigt grävde vi oss ner. Skopan hyvlade likt en osthyvel centimetertjocka skikt av de ovan liggande sand- och gruslagren som härrörde från gamla dumpmassor från bäck rensningen 1992. Vi avsökte varje nytt skikt med metallsökaren. När vi hade grävt fram det gamla vegetationsskiktet (som övertäcktes år 1992) undersökte vi de underliggande lagren med hjälpt av ett geologspjut. Efter att ha pressat ner spjutet, vridit det och sedan dragit upp det kunde vi få en profil av de underliggande lagren. Det finns en skåra längs spjutet och här fastnar sedimenten. Det innebär att i skåran finns en liten profil av de lager som spjutet har pressats igenom. Nu visste vi att det gyttjiga fyndlagret låg direkt under den avbanande ytan. Men ack, ack… Inga signaler från metallsökarna. När vi sedan grävde igenom fyndlagret visade det sig vara helt tomt. Inte ens spår från några hästtänder…
Sedan förflyttades grävmaskinen i riktning mot fasta land. Det vill säga tillbaka åt öster, i riktning mot Trävattna. Vi grävde små provschakt på två platser i våtmarksområdet mellan den ovan grävda gropen vid bäcken och fasta land på Trävattna. Den första låg halvvägs mot fasta hand. Nu grävde vi en grop som åter gick ner i de underliggande lagren. Vi grävde en grop här i mittpartiet. Därefter grävde vi ytterligare en grop som låg ännu närmare land. Sedimenten var för vattenfyllda för att kunna göra något annat än dessa begränsade grävinsatser. Men här i ”gropen mitt emellan bäcken & fasta land” fick vi ”lön för mödan”. Här låg samlat en koncentration av hästtänder, en agraffknapp samt ett fragment av ett prydnadsbleck! Nu vet vi att fynd förekommer, åtminstone halvvägs fram till torra land på Trävattna-sidan. Men de ligger utan samband till torra land eller några andra tidigare gjorda fynd.
Foto på hästtänderna, agraffknappen (med nitbricka) & metallblecket.