Den forna åbädden invid dagens Grönå utgjorde en unik plats där träföremål från romersk järnålder, folkvandringstid och äldsta vendeltid har bevarats i upp till 2000 år! Vi kommer att studera dess fynd närmare under de kommande veckorna.
Vid Grönån saknas de stora praktföremålen av trä, som exempelvis påträffats vid Käringsjön. Där grävdes fram ett lock med inristade ornament och spår kvar av bemålning. Något liknande hittades inte vid Grönån. Men här i åbädden fanns desto större variation av träföremål och dessa vidgar bilden ytterligare, så att vår kunskapsbas ökas kring redskap, olika fordon som båtar & skepp samt landfordon som vagnar & kärror. Till detta kommer båtlänningen med dess rännor och spår efter dåtida skepp! Mer om detta nästkommande veckor.
Platsen Grönån är belägen norr om Göteborg och vi får färdas upp längs älven för att nå denna plats. Grävplatsen ligger mellan Älvängen och Lödöse. Utgrävningsplatsen är markerad på FMIS, Klicka på nedanstående länk:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html
På fliken ”SÖK” skriv in under rubriken ”RAÄnummer” följande: Skepplanda 226. Klicka på sök och vips är ni fornlämningskartan. Skepplanda 226 – ”Grönån” – är skönjbar eftersom R-cirkeln är brunfärgad (de andra R förblir svarta). Till vänster finns också foton av några träföremål som vi påträffade vid grävningen. (Finnestorp finner ni genom att skriva Larv 121:1 i sökfönstret)
Nästkommande tema blir kring Sveriges äldsta trähjul.
Nedan FMIS med sidan där Grönån presenteras (Skepplanda 226)