Sveriges äldsta trähjul grävdes fram vid Grönån år 2008

Nu när vi har alla 14C- dateringarna klara kan vi konstatera att trähjulsdelen som hittades i samband med utgrävningen (2008) av den forna åbädden vid Grönån är ett halvt årtusende äldre än tidigare gjorda fynd i Sverige. Det äldsta som tidigare var känd är hjulfragmentet från Skirnäs i Småland. Den  småländska hjuldelen är 14-C daterat till vendeltid.

Vid Grönån grävdes fram ett segment av trähjulet. Dessa segment kallas ”löt” (se bild nedan). Löten består av hjulkransdel och ekrar samt dymlingar för infästning i de omgivande löt-segmenten. Hjulet från Grönån är från äldre romersk järnålder. Vi är tillbaka till en tid då det romerska riket dominerade den Europeiska kontinenten. När vagnen med vårt trähjul rullade runt i Skepplanda dalgången – ja då hade Jesus precis dött. Det ger lite hisnade perspektiv på det som vi gräver fram.

 Löten från Grönån har en hjulkrans som är tillverkad av ek. Ekrarna är lätt facetterade och de har tillverkats av det sega och tåliga träslaget – en. Vår löt har sannolikt bytts ut för att denna del av hjulet var utslitet.

Nedan foto på löten tillsammans med utgrävaren själv. Därunder – En rekonstruktion av ett dåtida hjul och vagn (Lagerås m.fl.). Underst – ett romerskt hjul. Notera att det har en slityta av järn.