Nu i år tar vi och vidgar forskningsprojektet kring Finnestorp. Vi utvidgar inte i omfång utan till spännande kopplingar som är centralt kring begreppet krigsbytesoffer.
Ett återkommande tema kring krigsbytesofferplatser är frågan – var är slagfältet? För platsen för slagfältet får ses som en del i händelsekedjan. Först ett slag där fienden blir slagna, sedan finns det vapen och hästutrustningar att offra till gudarna. – Eller hur?
Men åter till den delikata frågan som ställdes ovan – var är slagfältet? Det är ju som sagt, nog så svårt att finna slagfält från 1600-talet. Och då kan ju vän av ordning fråga sig – hur lätt är det då att finna ett slagfält som är 1 500 år gammalt? Men vi har ju givetvis en kandidat! Det är trakten öster om Skövde. Här har inom ett avgränsat område påträffats ett stort antal eldslagnings stenar. För oss utgör de markörerna för själva slaget. För att starta upp ert intresse visas nedan tre eldslagnings stenar från området.
Nedan bild eldslagnings stenar från Bo Carlsson samling. Därunder bild på det förmodade slagfältet. Underst syns Ösan i vinterskrud.