Venus från Trollhättan

Ursäkta att hemsidan inte har uppdaterats förrän nu. Men det är ett utslag av att jag har haft för mycket att göra.

Under 2009 avsöktes ett område strax utanför Trollhättan av med metalldetektor av en amatörarkeolog. Till att börja med påträffades några muskötkulor och en hästskor. Sedan dök en liten ihålig bronsfigur upp som endast var knappt 6 cm hög. Den har formen av en kvinna som står tätt ihop med benen och som håller båda händerna i bestämda positioner. Hon håller inte något i händerna också hon saknar huvudbonad. Hennes långa hår är utslaget och hänger över hennes båda bröst. Kroppsställning är också väldigt bestämd, såtillvida att vänster arm hålls vinkelrätt under brösten och höger hand över könet. Detta fynd blir ännu mer intressant när det konstateras att ytterligare en liten bronsstatyett är funnen tidigare i Västsverige. Denna hittades på gården Rom i den mellersta delen av Bohuslän. Denna är identisk på alla vis med statyetten från Trollhättan. Även denna var avbruten strax ovanför knähöjd.

Två likadana bronsstatyetter men vem skall hon identifiera? Nu vidtar en intensiv diskussion mellan Martin Skoglund – Lars Lundqvist – & mig. Efter ett par dagars e-post korrespondens står det klart. Hon representerar gudinnan Venus! Just denna gudinna återges med utslaget hår och med vänsterhanden i vinkel under brösten liksom med högerhanden över könet. Även benens position är densamma. Denna gudinna finns bevarad såväl som i form exklusiva marmorstatyetter som enkla lerfiguriner, som alla är daterade till 4-500 talen.

 Men hur & varför har dessa romersktillverkade figuriner hamnat här i vår Västsvenska jord?

Nedan till vänster Venus från Trollhättan. Till höger Venus från gården Rom (dvs Bohuslän)

Under till vänster en marmorstaty från 4-500 talet & till höger små figuriner av lera & ben (hittar ni de båda venus statyetterna i bilden?)