De arkeologiska spår som finns bevarade från folkvandringstid har legat i vår jord i ungefär 1 500 år. De rester som finns kvar från denna tidsperiod är genomgående mycket sparsamma. Men själv har jag haft förmånen att uppleva det motsatta.
Grävningen vid Grönån visade att även sköra träföremål kan bevaras ända till våra dagar. Föremål som inte skulle överleva en vinter om de hade legat bland höstlöven på gräsbacken. Men i den fuktiga miljön har dessa föremål, mot alla tänkbara odds, överlevt i ett & halvt årtusende. Samma ofattbara bevaringsmiljö gäller för fynden från Finnestorp. Här vid denna våtmark är brons- och silverföremålen extremt välbevarade allt medan järnet som påträffas är i mycket dålig skick.
Dessa båda platser som till stora delar är samtidiga ger två helt olika speglingar av det dåtida samhället för 1 500 år sedan. Grönån där det fanns brottstycken av vagnar, båtar, skepp och bruksföremål från den dåtida vardagen. Här har bevarats sköra träföremål som skålar, stege, träbricka, flätad korg, bricka och kratta m.fl. föremål. Allt har 14C-daterat till en tidsperiod som sträcker sig från Kristi födelse och in äldsta folkvandringstid (400-tal).
I Finnestorp finns föremålen som visar den andra sidan av det dåtida samhället. De är de världsvana elitkrigarna. Den utrustning som vi gräver fram har sannolikt tillhört och används av de mest ledande i samhället. Vi kanske inte skall kalla dom kungar (även om sagorna gör det), utan använda ett annat modernare begrepp – som krigsherrar. Dessa herrar (observera att det sannolikt också fanns kvinnliga krigare också) rörde sig över hela det Europeiska området. Återkommande har det varit olika individer som rört sig i samma internationella krets av elitkrigare. Dessa världsvana krigare till häst var väl tränade och vi antar att många av dom har deltagit i de många krig och fältslag som pågick nere på kontinenten. Vad vi gräver fram här vid Finnestorp är deras exklusiva häst- och vapenutrustningar. Vi har även rester av deras kläder. Sist men inte minst vi har även skelettdelarna av krigaren själv och hans stridshäst.
Nedan ser vi en trästege (Grönån) och under denna en hästkäke (Finnestorp).